Az autógumik alapvető fontosságúak a járművek biztonságos és hatékony közlekedéséhez. Azonban az autógumi mérete és a rájuk írt jelölések néha zavarba ejthetőek lehetnek a nem jártas személyek számára.

Ebben a blogbejegyzésben bemutatjuk az autógumin található jelöléseket, hogy segítsünk eligazodni a témába.

Az autógumi méretét általában három fő parraméterrel jelölik: a széleséggel, az arányban megadott magassággal és a kerékmérettel. Például egy tipikus autógumi mérete lehet 255/45 R20.

Szélesség

Az autógumi szélessége milliméterbe van megadva, és az abroncs oldalán található jelölésben szerepel. A „205” az abroncs szélességét jelöli, ebben az esetben ez 255mm.

Arány

Az autógumi aránya azt mutatja meg, hogy az abroncs oldaléle hogyan aránylik a szélességéhez. Ezt az arányt százalékban adják meg. A példa alapján az „45” azt jelenti, hogy az abroncs oldaléle 45 százaléka a szélességének.

Kerékméret

A kerékméret az abroncs átmérőjét jelöli hüvelykben. Az „R20” azt jelenti, hogy az abroncs illeszkedik egy 20 hüvelykes kerékre.

Az autógumi jelölése nem csak a méretet, hanem más fontos adatokat is tartalmaz. Íme néhány gyakori jelölés, magyarázattal:

Terhelésindex

A terhelésindex azt mutatja, hogy az autógumi mekkora terelést lépes elviselni. Ez az érték számmal van jelölve, és egy táblázat alapján lehet megtudni, hogy az adott abroncsnak mennyi a maximális terhelhetősége. Minél magasabb a szám, annál nagyobb a terhelhetőség.

Például a „95”-ös szám azt jelzi, hogy az abroncs akár 690 kg-ig is terhelhető.

Sebességindex

A sebességindex meghatározza az autógumi maximális sebességét. Ez egy betűvel van jelölve, és a táblázatban található értékek alapján lehet megtudni, hogy milyen maximális sebességgel használható az abroncs. Például a „V” jelölés azt jelenti, hogy az abroncs akár 240 km/h sebességnél is biztonságosan használható.

Fontos! Mindig olyan abroncsot válaszunk, amelynek sebességindexe megfelel az autónk gyárilag ajánlott sebességének.

Futómintázat és tapadás

Az autógumik oldalán és a futófelületén található mintázatok és jelölések információkat adnak a gumik tapadásáról és teljesítményéről különböző útviszonyok között. Például az „M+S” (sár és hó) jelölés azt jelzi, hogy az autógumi kiváló tapadást biztosít sáros vagy havas utakon. Az „AS” (all-season)jelölés azt jelenti, hogy az abroncs egész évben használható és megfelelő teljesítményt nyújt különböző időjárási körülmények között. Ezenkívül vannak olyan speciális jelölések is, mint például az „XL” (extra load), ami azt jelenti, hogy az autógumi megnövelt terhelhetőséggel rendelkezik.

Gyártó és modell információk

Az autógumik oldalán általában megtalálható a gyártó neve vagy logója, valamint a modell neve vagy száma is. Ez segít azonosítani a konkrét autógumit, és a gyártó általában biztosítja a teljesítménnyel és minőséggel kapcsolatos információkat is.

Fontos megjegyezni, hogy a megfelelő autógumi kiválasztása nemcsak a méretre és a jelölésekre korlátozódik, hanem figyelembe kell venni a jármű gyári ajánlásait, az aktuális vezetési körülményeket és a személyes preferenciákat is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Call Now ButtonMobilgumis hívása