Takarékos vezetés

Ön figyeli autója fogyasztását? Tényleg hatásos lehet a takarékos vezetés és kevesebb üzemanyagot fogyaszthat az autónk? A válasz igen, kevesebb lehet a benzinköltségünk, sőt még a környezetünket is kíméljük.  Nézzük, hogyan tehetjük meg, hogy vezetésünk során alacsonyabb legyen a fogyasztás! 

Haladjunk egyenletesen! 

Minél csekélyebb a hirtelen gyorsítás vagy fékezés, az autónk annál kevesebbet fogyaszt. Ha alkalmazkodunk a forgalomhoz és tudatosan figyeljük annak menetét, akkor kevésbé kell hirtelen reakciókat alkalmaznunk. Egy képzeletbeli játékkal egyszerűen gyakorolható ez a technika. Képzeljük bele magunkat, hogy egy előkelő utast szállítunk éppen, aki nyilván kellemetlenül érezné magát az utazás alatt, ha hirtelen nagy fékezések és gyorsítások közepette kellene utaznia. A lényeg tehát a minél lágyabb vezetés, de nyilván azért ne is álljunk egy helyben és guruljunk csak, mert haladni is kell. 

Feleslegesen ne rohanjunk! 

A gyorsításkor a legellenállás négyzetesen növekszik, ez a fogyasztásunkat is negatívan érinti. Autópályán egy nyugodt 120 km/órás tempó vagy egy 140 km/órás tempót összehasonlítva nem jelent tíz perc előnyt, azonban ilyenkor 1,5 literrel is több lehet a fogyasztás. 

Feleslegesen ne járassuk a motort! 

Amíg jár az autó, addig az üzemanyagot is fogyasztja. Egy forró nyári napon például, ha várakoznunk kell, akkor keressünk egy árnyékos helyet! Ha csak napon tudtunk leparkolni, akkor lehúzott ablakokkal indulnunk el, az utastér így könnyebben átszellőzik. Hidegben pedig ajánlott letakarni a szélvédőt, így az ablak leolvasztásával sem lesz plusz időnk, amíg járatni kell a motort.

A megfelelő guminyomás is fontos! 

Az optimális guminyomás a fogyasztást is nagyban befolyásolja. A legjobb, ha a reggeli indulás előtt nézzük meg és állítjuk be az ideális értéket. Ha az egyik oldalt tartósabban süti a nap, ott akár jóval magasabb is lehet a nyomás! 

Call Now ButtonMobilgumis hívása