NÉGYÉVSZAKOS, TÉLI ÉS NYÁRI AUTÓGUMIK ÖSSZEHASONLÍTÁSA

A négyévszakos autógumik multifunkcionálisak, de a téli vagy a nyári gumik alkalmasabbak lehetnek az évszaktól, illetve az útviszonyoktól függően. 

Lényeges különbség a gumiabroncsok között az, hogy hogyan teljesítenek, vagyis milyen hosszú fékutat tudnak produkálni.

A négyévszakos autógumik az év minden napján megfelelőek lehetnek, mert keveredik bennük a nyári és a téli abroncsok jellemzője is. Amikor alacsonyabb a hőmérséklet akkor merevebbek lesznek, de akkor sem lágyulnak meg, ha az időjárás melegedni kezd. A futófelületükön sekély barázdák találhatóak, ezek jól alkalmazkodnak mind nedves és száraz úton egyaránt. A négyévszakos abroncsokat főleg olyan területeken ajánlott használni, ahol az időjárás többnyire fagypont felett marad és hó is ritkán esik. Ezek a gumik viszonylag biztonságosak havas utakon, de hosszútávú vezetéshez nem igazán alkalmasak.

A nyári gumiabroncsokat meleg, 7 C fok feletti időjáráshoz alakították ki. Ezeket hazánkban áprilistól-októberig használhatjuk. Azonban, ha a hőmérséklet 7 C fok alá esik, a nyári gumi elveszíti tapadását, főleg havas utakon, ezért a nyári abroncsokat ilyenkor már balesetveszélyes használni.

A téli gumiabroncsok 7 C fok alatt alkalmasak. Hidegebb hőmérsékleten akár száraz akár nedves úton is jól tapadnak. A futófelületüket úgy alakították ki, hogy vezetés közben a barázdák képesek legyenek kivezetni a latyakot és a havat.

Téli gumik élettartama rövidebb, mint a nyári vagy akár, mint a négyévszakos abroncsoké, mert ennek a guminak lágyabb az anyaga.

Call Now ButtonMobilgumis hívása