Mit jelent a DOT szám?

Az autósok számára a gumiabroncsok kiválasztása és vásárlása fontos döntés lehet. A megfelelő abroncsok kiválasztása nem csak a jármű teljesítményét és biztonságát befolyásolja, hanem a pénztárcánkat is. Amikor új gumiabroncsokat vásárolunk, sok tényezőt kell figyelembe vennünk, és ezek közül az egyik fontos információforrás a DOT szám.

Mi is az a DOT szám?

A DOT szám a Department of Transportation (Közlekedési Minisztérium) mozaikszava, és egy sorszámot jelent, amely minden gumiabroncson megtalálható. Ez a szám kulcsfontosságú információt tartalmaz a gumiabroncs gyártási információiról. A DOT szám a gumik oldalfelületén található.

A 2000 előtt gyártott abroncsok esetében a DOT-szám három számjegyből, a 2010 utániaknál pedig négy számjegyből áll. A DOT szám utolsó 4 számjegye árulja el a gyártás időpontját. Az utolsó 4 számjegyből az első kettő a gyártási év adott hetét, a második kettő a gyártási évet jelöli.

Ha tehát egy gumiabroncson a 0618-as szám látható, akkor ebből tudhatjuk, hogy a gumiabroncs 2018-ban, a 06. héten készült.

A DOT számból a gyártási időn kívül még az abroncs gyártási helyét is megtudhatjuk, az alábbi linken elérhető táblázat segítségével:

https://wfirm.com/complete-list-of-tire-dot-plant-codes/

Miért fontos a DOT szám?

A DOT szám hasznos információkat nyújt a gumiabroncsokról. Az életkor megállapítása segít elkerülni az elavult gumik vásárlását, így elkerülhetjük a korai károsodást és rossz futási teljesítményt.

Amikor új gumiabroncsokat választasz, fontos figyelembe venni a DOT számot, és fiatal gumikat választani. Ha pedig használtan vásárolnál gumiabroncsokat, mindenképpen nézd meg a DOT számot, mivel így megtudhatod, hogy a gumik mióta vannak forgalomban.

Call Now ButtonMobilgumis hívása