Mindent a súlyadóról

A súlyadó (más néven gépjárműadó vagy teljesítményadó) egy olyan közteher, amelyet minden gépjármű tulajdonosának fizetnie kell. Az adó mértéke a jármű tömegétől és bizonyos esetekben a környezetvédelmi besorolásától függ

Célja, hogy hozzájáruljon az utak fenntartásának és javításának költségeihez, valamint ösztönözze a tulajdonosokat környezetbarátabb járművek használatára.

Kinek kell fizetnie a súlyadót?

A súlyadót mindig az aktuális üzembentartó, vagy jármű tulajdonos fizetni.

Az adó minden olyan gépjárműre vonatkozik, amely a közúti forgalomban részt vesz: személygépkocsira, teherautóra, motorkerékpárra és egyéb járművekre is.

Mennyi a súlyadó díja?

A súlyadó számítása a gépjármű forgalmi engedélyében feltüntetett teljesítménye alapján történik. Az adó mértéke emellett függ a jármű típusától (személygépjármű, autóbusz, tehergépjármű stb.), illetve a jármű korától is – minél idősebb egy jármű, annál alacsonyabb a gépjárműadó mértéke.

Személyautók esetében a súlyadó mértéke kilowattonként:

1-3 éves járművek: 345 Ft/kW.

4-7 éves járművek: 300 Ft/kW.

8-11 éves járművek: 230 Ft/kW.

12-15 éves járművek: 185 Ft/kW.

16 évnél idősebb járművek: 140 Ft/kW.

Hol és hogyan kell befizetni a gépjárműadót?

A gépjárműadó 2021. január 1. óta a NAV kezelése alá tartozik, így az összeget a NAV belföldi gépjárműadó-bevételi számlájára kell befizetni. 

Fontos, hogy a közleményben feltüntessük az adószámot vagy adóazonosító jelet, majd a jármű rendszámát. 

A súlyadó egy elengedhetetlen közteher, amely segít a közúthálózat karbantartásában és fejlesztésében. Minden gépjármű-tulajdonosnak tisztában kell lennie azzal, hogy mikor és mennyit kell fizetnie, hogy elkerülje a késedelmi büntetéseket és hozzájáruljon a közúti közlekedés fenntartásához.

Milyen esetekben érvényes a súlyadó mentesség?

Évi 13 ezer forintos összegig nem kell gépjárműadót fizetnie a súlyos mozgáskorlátozottsággal, vagy egyéb fogyatékossággal élőknek, vagy az őket rendszeresen szállító, velük egy háztartásban élő közeli hozzátartozójuknak, abban az esetben, ha a szóban forgó jármű teljesítménye nem haladja meg a 100 kilowattot.  

Az adó alól ugyancsak mentesülnek a környezetkímélő gépjárművek, azaz az elektromos gépkocsik, az úgynevezett nulla emissziós gépkocsik, a környezetkímélő motorkerékpárok, a külső töltésű hibrid és a plug-in hibrid gépkocsik, valamint a növelt hatótávolságú hibrid elektromos gépkocsik. 

Adókedvezményre főként autóbuszok, tehergépjárművek, valamint nyerges vontatók esetén van lehetőség, ennek mértéke függ a gépjármű környezetvédelmi osztály jelzésétől, valamint a szállítás módjától.

Call Now ButtonMobilgumis hívása