Mi az a centrírozás, és miért fontos?

A centrírozás folyamata

A centrírozás egy olyan folyamat, amely során az autó kerekei és a futómű elemei a gyári előírásoknak megfelelően kerülnek beállításra. Ennek során a szakember ellenőrzi és korrigálja az autó kerekeinek és futóművének szögbeállításait, mint például a sávváltó szög, a dőlésszög, a keresztirányú és hosszirányú szögállások. A cél az, hogy az autó kerekei párhuzamosak legyenek, és a futómű megfelelően reagáljon az úton tapasztalt terhelésekre és kanyarokra.

Miért fontos a centrírozás?

Biztonság: Ha az autó kerekei nem megfelelően vannak beállítva, az növelheti a féktávolságot és csökkentheti az irányíthatóságot, különösen nedves vagy csúszós úton.

 

Gazdaságosság: A megfelelően beállított kerekek csökkentik a gördülési ellenállást, ami üzemanyag-megtakarításhoz vezethet. Rosszul beállított kerekek esetén az autó nehezebben gördül, ami növeli az üzemanyagfogyasztást.

 

Gumiabroncsok élettartama: Ha a kerekek egyenetlenül érintkeznek a talajjal, az az abroncsok gyorsabb elkopásához vezethet. A centrírozás segít megelőzni az ilyen típusú kopásokat, ezzel meghosszabbítva az abroncsok élettartamát.

 

Kényelem: Jó centrírozás esetén az autó simábban fog menni, és könnyebben tartja az egyenes irányt. Ez növeli az utazási kényelmet és csökkenti a kormánykerék rezgését.

 

Futóművédelem: A helyes centrírozás segít megelőzni a futómű kopását és sérülését, mivel egyenletes eloszlást biztosít a terhelés során.

Mikor érdemes elvégezni a centrírozást?

  • szezonális gumicsere esetén
  • Ütközés vagy ütközési sérülés esetén
  • ha iránytartási vagy kormányzási problémák jelentkeznek
  • ha egyenetlen kopás tapasztalható az abroncsokon
  • alapesetben 10-15.000 kilométerenként
Call Now ButtonMobilgumis hívása