Meddig használható egy nyárigumi?

Meddig használható egy nyárigumi?

A nyár közeledtével mi más lehetne kézenfekvőbb téma, mint a nyárigumi… Ha arra szeretnénk választ kapni, hogy az időjárás, valamint az évszakok szempontjából meddig használható egy nyárigumi, akkor ajánlott kihangsúlyozni, hogy az autósok többsége szinte csak annyit tart szem előtt e témával kapcsolatban, hogy tavasszal nyárira, ősszel pedig télire kell cserélni a gumiabroncsokat.
Ez tulajdonképpen egy nagyon felületes megközelítés, igaz, hogy ténylegesen így kell tenni, de nem árt tisztában lenni néhány alapszabállyal, ami összefügghet az időjárással, vagyis pontosabban a hőmérséklettel. Sok autós úgy gondolja, hogy a téli gumi akkor kell, ha kint leesett a hó és jeges, havas az út. Ez voltaképpen nem igaz.
Tehát, ha azt szeretnénk tudni, hogy meddig használható a nyárigumi, akkor tartsuk szem előtt, hogy a nyári abroncs már akkor csereérett lesz, ha kint beköszönt a hideg és tartósan 7 Celsius fok alá kerül a hőmérséklet. Ha ez már augusztus végén bekövetkezik, de igazából szeptember végén a jellemző, akkor nem szabad novemberig halogatni a cserét csak azért, mert akkor szokás cserélni. A 7 Celsius fok alatti hőmérséklet már elég kevés ahhoz, hogy a nyári gumiabroncsokat, amik amúgy is szilárdabbak tovább keményítse. Ilyen hőmérsékletnél a nyári gumik már nem képesek megfelelően ellátni a faladatukat és nem nyújtanak maximális biztonságot az utakon.

A nyári gumi élettartama

Értelemszerűen nem csak az időjárás a befolyásoló tényező, hogy meddig használható biztonságosan egy nyári gumi, hanem annak az élettartama is. Igaz a gumiabroncsokra nem írják rá a lejárati dátumot, mint például az élelmiszerekre, a gyártási dátumot feltüntetik rajta, ami nem véletlen.
A hivatalos javaslat szerint egy nyári gumi maximum 8-10 évig használható, még akkor is állapota megfelelőnek tűnik. Ugyanis ennyi idő elteltével az anyag is öregszik és tárolásukban is keletkezhet rajtuk olyan szerkezeti sérülés, ami szemmel nem látható, de rendkívül balesetveszélyes lehet az utakon. Az elöregedés miatt keletkezett problémákon túl az abroncs kopása is kiemelkedő tényező, hogy a nyári gumi meddig használható. Ha a gumiabroncs mintázatának mélysége elérte az 1,6 millimétert, akkor az a nyári gumi már nem megfelelő a közlekedésre. Ez a kopottság azonban már nagyon a határon van, mivel ekkor már nem biztonságos pláne nedves, esős útszakaszokon.
Call Now ButtonMobilgumis hívása