A sofőrök általában nem tudják pontosan, hogy hány évesek az autógumijai – sok tulajdonos még akkor sem tudja, ha éppen ő maga, újonnan vásárolta azokat.

A statisztika alapján a vezetők körülbelül 1/3-a tudja azt, hogy honnan lehet megállapítani a gumiabroncsok korát. Ez nem más, mint a DOT-szám, melyet a gyártók a gumi oldalába írnak bele. Ez a számsorozat 10-12 karakterből áll és az utolsó négy számjegye mutatja meg nekünk a dátumot. Ezekből a számokból az első kettő jelöli a gyártás hetét, második kettő pedig az évet. Vagyis, ha 0416-t látunk, akkor az azt jelenti, hogy 2016 negyedik hetében gyártották.

 

Az abroncsok elöregedése többnyire az esetek kis részében játszik szerepet a cserében, mivel legtöbben főleg ebből igyekeznek megállapítani a használhatóságot.

Hogy egy gumi mikortól nem számít újnak, arra nincsennek szabályok. Még a szakértők sem tudnak erre pontos választ adni, mivel nagyon sok múlik a gumik tárolásán is. Sőt, még abban sem lehetünk biztosak, hogy vásárlás előtt, hogyan tárolták a gumikat. A nyugati országokban például egy 5-6 éves gumit, hiába nem használták még, már nem tekintik újnak.

 

Ez mind elmondható a nyári, téli és négyévszakos abroncsokra is. Ha mi magunk nem tudjuk megállapítani, hogy hány éves az autógumink, akkor jobb, ha szakemberre bízzuk a kérdést. A gumiabroncs kopása többnyire megmutatja, hogy használható-e még vagy ajánlott inkább cserélni, de nem árt tudnunk azt sem, hogy hány éves.

 

Call Now ButtonMobilgumis hívása