Hogyan lehet felismerni az autógumik kopását – tippek és útmutatók

Az autógumik állapota és kopottsága kulcsfontosságú tényező a biztonságos vezetés szempontjából. Az abroncsok kopásának felismerése és időben történő cseréje akár életet is menthet!

Íme néhány tipp, hogyan ismerhető fel a gumiabroncs kopása:

Ellenőrizzük a futófelület mélységét

Az abroncsok kopásának egyik külső jele a futófelület kopása. Hazsnáljunk futófelület-mélység mérőt a felméréshez. A törvényi előírások és a biztonságos vezetési irányelvek általában 1,6 mm futófelület mélységet javasolnak. Ha a futófelület kopott vagy egyenetlenszükséges lehet az abroncs cseréje.

Figyeljünk az abroncsok oldalfalára

Vizsgáljuk meg az abroncs oldalfalát is. Ha bármiféle repedést vagy sérülést találunk, az azt jelenti, hogy az abroncs sérült vagy elöregedett és cserére szorul.

Ellenőrizzük az abroncs egyenletes kopását

Az egyenetlen kopás azt jelezheti, hogy az abroncsok nem megfelelően vannak kiegyensúlyozva, vagy a kormányzási beállítások nem megfelelőek. Ha egyenletlen kopás jelei láthatók az abroncson, érdemes ellenőriztetni a kerekek kiegyensúlyozottságát és a jármű kormányzási beállításait.

Tartsuk szem előtt az abroncs életkorát

Az időjárás, a hőmérséklet és a használati körülmények hatására az abroncsok elöregedhetnek, elveszítik tapadásukat és rugalmasságukat. Ajánlott az abroncsokat legkésőbb 6-10 év után cserélni, függetlenül attól, hogy milyen mértékben kopottak.

Az autógumik kopottságának felismerése és időben történő cseréje elengedhetetlen a biztonságos vezetés érdekében. Ha gyanús jeleket tapasztal, mindig konzultáljon egy szakemberrel, aki segíthet a döntéshozatalban és az esetleges cserében.

Call Now ButtonMobilgumis hívása