Fékezés csúszós utakon

Az autó fékezése csúszós, jeges utakon kihívásokkal teli feladat lehet, és fontos, hogy a körülményekhez mérten megfelelő technikákat alkalmazzunk. Az ABS (blokkolásgátló rendszer) megléte vagy hiánya jelentős hatással van a fékezési folyamatra, ezért nézzük meg, hogyan kell megfelelően fékezni adott körülmények között.

Fékezési technika ABS-sel NEM felszerelt autók esetén

Óvatosan lépjünk a fékre, igyekezzünk elkerülni a hirtelen és erős fékezést.

Ha a kerekek leblokkolnak, engedjük el a fékpedált és egyenesítsük ki az autót. Ezután folytassuk a fékezést. Irányvesztés esetén szaggatott fékezéssel próbáljuk lassítani az autót. Kerüljük a hirtelen mozdulatokat!

Fékezési technika ABS-sel felszerelt autók esetén

Az ABS rendszer megakadályozza a kerekek blokkolását és lehetővé teszi a folyamatos kormányozhatóságot.

Fékezésnél tartsuk lenyomva a fékpedált. Az ABS automatikusan szabályozza a fékezést, és lehetővé teszi a kerekek kormányozhatóságát a fékezés közben. Ne „pumpáljuk” a fékpedált, hagyjuk, hogy a rendszer végezze el a szükséges szaggatott fékezést.

+3 hasznos tipp téli időkre

Vészfékezés

Vészfékezés során igyekezzünk az autót egyenes irányban tartani. Ha a kormányon tekerünk, csökkentjük a tapadást.

 

Kanyarodás

Csúszós felületen lassan induljunk el és kanyarodjunk. Finom pedál- és kormánykezeléssel minimalizálhatjuk a csúszás esélyét.

 

Vezetéstechnika:

Amennyiben lehetséges, keressünk egy biztonságos helyet, és gyakoroljunk vészfékezést és kormányzást csúszós úton.

Az alapvető szabály az, hogy mindig alkalmazkodjunk az aktuális útviszonyokhoz, és óvatosan kezeljük a fékezést. Ismerjük meg az autónk működését, és vegyük figyelembe a jármű specifikus tulajdonságait. A biztonság mindig a vezetés elsődleges szempontja legyen, különösen csúszós, jeges körülmények között!

Call Now ButtonMobilgumis hívása