Mi a helyes viselkedési norma defekt esetén?

Defektet kapni soha nem jó, de a legrosszabb, ha pont nyaraláskor történik meg. Pláne, ha véletlen nincs is pótkerekünk.


Nagyon fontos utazás előtt átnézni a gumiabroncsokat, a legjobb, ha egy szakemberrel nézetjük meg. Előfordulhat olyan apró sérülés, akár egy befúródott csavar, amivel kisebb sebességnél, rövidebb távokon a városban még elautókáztunk, de nagyobb tempónál, főleg hőségben már gondot okozna.


Ha megtörtént a baj és defektet kaptunk, első dolgunk legyen a ráeszmélés után a megállás! Leeresztett kerékkel nem ajánlott tovább haladni, ilyenkor a felni is sérülhet. Kiemelten fontos, hogy sötétedés után, lakott területen kívül, vagyis nem megfelelő fényviszonyok mellett kizárólag láthatósági mellényben szálljunk ki az autóból. Természetesen nappal sem árt ezt felvenni. Megállás után rögtön kapcsoljuk be a vészvillogót, majd közvetlenül ezután helyezzük ki az elakadásjelző háromszöget, ez a megengedett sebességhez mérten féktávon kívül legyen. 

Ezután az utasok is kiszállhatnak az autóból, lehetőség szerint láthatósági mellényben, és amennyire csak lehet menjenek távol az úttól. Ezután kezdhetjük el felmérni a kárt.

Ha a hajtott tengelyen lévő gumit érte a defekt, akkor több szerelés fog ránk várni, mivel a differenciálmű gyötrésének elkerülése miatt oda nem helyezhetünk a másik oldalon lévőnél kisebb gumit.

Ha a gumink oldala sérült, az nem javítható, sem defektjavítóval, sem máshogy. Ezzel ilyenkor felesleges is próbálkozni.


Elég rossz helyzetbe kerülünk, ha nincs pótkerekünk, csak egy defektjavító készletünk. Ezzel ugyanis csak a kisebb sérülések javíthatók. Ha az abroncsunk oldalfala szakadt ki, ez persze inkább városban és kátyús utaknál esélyesebb, akkor az az abroncs sajnos nem javítható. Ilyenkor ajánlott segítséget hívni, egy mobil gumijavító személyében. Nem utolsó sorban, sokkal gazdaságosabb, mint az egész autót elvitetni. 

Call Now ButtonMobilgumis hívása