A téli vezetés fontos szabályai.
Mire kell figyelnünk?
I. rész

A téli vezetésre való felkészülés nem csak abból áll, hogy felkészítjük az autónkat a hideg időre. Bizony néhány vezetéstechnikai szabályt is be kell tartanunk. Nézzük, mik a legfontosabbak:  

 

• Számoljunk a változó látási viszonyokkal

Ősszel nagymértékben csökken a napsütéses órák száma. A nappalok rövidülnek, az éjszakák hosszabbodnak, így gyakrabban van sötét, a gyakori ködről pedig ne is beszéljünk, ami jelentősen rontja a látási viszonyokat.  A vezetés télen sokkal több kihívást rejt a vezetőknek.  

Ilyenkor kiemelten fontos az ablaktisztító és világítás használata, ezzel ugyanis javíthatjuk a látási viszonyokat saját magunk számára. Illetve arra is figyeljünk, hogy mindig legyen nálunk jégkaparó és indulás előtt mindig takarítsuk le a tükröket és a szélvédőt.

Sokan nem tudják, hogyan és mikor kell helyesen használni ködfényszórókat?

Az első ködfényszóró felhőszakadás, hóesés valamint köd esetén segíti az út megvilágítását. A hátsó pedig segíti a mögöttünk haladókat, hogy jobban láthatóak legyünk számukra.  

• Az utak felszínére is figyeljünk

Téli időszakban a körülményekhez mérten fontos csökkenteni a sebességet. Hiába van kiírva a táblán, hogy 50 km/óra, ha az útviszonyok azt a sebességet nem teszik optimálissá. Egy sötét, latyakos, csúszós úton haladjunk inkább 30-40 km/órával, hogy legyen időnk reagálni egy nem várt helyzetre.

Fontos kiemelni, hogy télen egy jeges úton 40 km/órás sebességről fékezve, akár 20-30 métert csúszhatunk megállásig.

Az pedig senkit ne tévesszen meg, hogy Magyarországon egyre ritkábban fordul elő kemény tél és így egyre kevesebb alkalommal kell havas, jeges úton közlekedni. Ez nem előny, hanem épp ellenkezőleg inkább hátrány, mivel ez miatt nem vagyunk rutinosak az ilyen utakon.  

Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindig maximális körültekintéssel és megfontoltan vezessünk, főleg télen.

Következő cikkünkben folytatjuk a téli vezetés fontos és betartandó szabályai témát!

Call Now ButtonMobilgumis hívása